Akut bugspytkirtelbetændelse

 

Årsag:

For fedtholdigt foder, eller foder med harske/dårlige fedtstoffer. Meget kommercielt fremstillet foder indeholder alt for meget fedt. 18-20 % er ikke ualmindeligt. Fedt er en billig energikilde, derfor vil foderfabrikanterne gerne bruge så meget som muligt. Oven i det bruger de som salgsargument, at hunden udnytter foderet godt, da der kun kommer lidt ud i ”den anden ende”.

Sammenholdt med, at de fleste af vores hunde nok får motion lidt i underkanten af hvad de burde, er det helt galt med meget fedt i maden. De skulle i stedet have et mere fiberrigt foder, til at holde maven i orden.

Symptomer:

Spiser græs, kaster op, har evt. feber. Ofte ser man, at hunden går i ”bedestilling”.

Diagnose:

Stilles ud fra symptomer og ejerens fortælling om, hvad hunden kan have spist. Diagnosen kan bekræftes v.h.a. en blodprøve.

Behandling:

100 % faste, smertestillende og antibiotika. Skal til dyrlægen med det samme. Hunden kan dø af denne lidelse. Desuden vil nogle hunde udvikle følgesygdomme efter denne lidelse. Sukkersyge er en af de mulige følgesygdomme.

Forebyggelse:

Brug foder med max. Fedtindhold på max 15 %. Lav evt. selv mad til hunden. Pas på, at hunden ikke får fat i fedtholdigt mad (mejsekugler, Bradepanden efter juleanden etc.)

Med venlig hilsen

Dyrlæge Søren Kingo Nielsen

Kingos Dyreklinik ApS

Tlf.: 60379135

Mail: kingo@kingosdyreklinik.dk

Giv en kommentar