Mavedrejning

Så har vi lavet vores første mavedrejningsoperation på vores nye klinik.

Patienten var en Berner Sennen han på 7 år. Han havde lidt atypiske symptomer: i starten lidt tegn på opkast og var lidt urolig. Ville hverken spise eller drikke. Symptomerne startede om morgenen. Ved 1. undersøgelse fandtes smerter fra bugen og der kunne føles noget fast ( kunne være forstoppelse, forstørret milt eller tumor). 

Han fik noget smertestillende og noget afføringsmiddel. Her efter havde hunden det fint, til ved sengetid, hvor han tydeligt havde ondt.

Vi besluttede at lave en eksplorativ laparotomi (kirurgisk åbning af bughulen), for at se hvad der var galt. Så snart vi havde åbnet til bugen, kunne jeg se, at der var tale om en mavedrejning. Maven var usædvanligt nok, ikke særligt udspilet. Maven blev drejet på plads og syet fast til bugvæggen. Resten var rutine. Hunden har det nu fint igen.

NORMALT ser man disse symptomer ved en mavedrejning:

Det starter oftest inden for et par timer efter et måltid. Hunden går rundt og prøver at kaste op, har tydelige smerter, bliver mere og mere oppustet og trækker vejret anstrengt. Her er det bare med at komme i gang med det samme. Det er livstruende.

Det der gjorde, at ovenstående patient klarede at gå med mavedrejningen i så mange timer, var sandsynligvis, at maven ikke var ret udspilet, så der var ikke voldsom påvirkning på kredsløb og respiration.

Team: anaestesi: sygeplejerske Mille Kingo Tevely

Kirurgi: stud. med. Jeppe Henriksen og dyrlæge Søren Kingo

2 thoughts on “Mavedrejning

 • 4. oktober 2016 at 18:30
  Permalink

  God og informativ beretning

  Reply
 • 17. oktober 2016 at 19:05
  Permalink

  Tusind tak for fantastisk dygtig og hurtig behandling af vores Berner, der har dte rigtig godt igen. Søren du er bare vildt dygtig.

  Reply

Giv en kommentar